Despre noi
Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic - România Filiala Prahova împlinește în acest an 30 de ani de la înființare. A fost prima entitate neguvernamentală înființată în Ploiești și de atunci se ocupă de sprijinul și ajutorul copiilor și tinerilor cu dizabilități și de familiile acestora.
Principala activitate a ASCHF-R Filiala Prahova o reprezintă Centrul de zi pentru consiliere și sprijin părinți și copii/tineri ,, Alexandru”, serviciu acreditat/licențiat, licența de funcționare-seria:LF, nr.000386/15.05.2018
Activitățile Centrului au demarat din nevoia de a ajuta copii și tineri cu handicap fizic să se integreze în viața asociativă și să se pregătească pentru o viață normală.Beneficiarii Centrului de zi sunt cei 215 de copii și tineri cu handicap fizic și asociat, membri ai asociației.
Activitatile centrului sunt:
- acordarea de asistentã de diferite tipuri persoanelor cu handicap (copii și adulți) și membrilor de familie;
- Consiliere pentru copii/tinerii cu dizabilitati si parintii acestora: consiliere psihologica a familiei si copilului, psihoterapie, consiliere educationala, consiliere sociala despre legislatia si drepturile persoanei cu dizabilitati
- reprezentarea persoanelor cu handicap în fața autoritãților;
- îmbunățirea nivelului informațional al persoanelor cu handicap;
- contactarea de parteneri sociali publici/privați;
- întrevederi la sediu sau la domiciliul beneficiarilor;
- realizarea de cercetãri în domeniul social;
- analiza documentelor justificative.
- Servicii de Recuperare: logopedie
Obiective:
- diminuarea (recuperarea) deficiențelor de diverse tipuri ale copiilor;
- informarea pãrinților pentru continuarea și susținerea procesului terapeutic înafara centrului;
- dezvoltarea la maximum posibil a personalitãtii copilului în vederea unei bune integrări;
- normalizarea vieții și crearea autonomiei și independentei necesare inserției sociale și pregătirea copilului pentru viața de adult.
- Atelier Protejat
Activități:
- terapie ocupațională:
- artizanat;
- croitorie;
- desen;
- informatică;
- alte activități de socializare
- Activități de asitență socială - sprijjin social
Cu ajutorul lucrătorului social, sunt identificate cazurile sociale din familiile membre ale filialei Prahova și sunt incluși în baza de date a filialei pentru a fi ajutați cu diferite produse primite donații sau sponsorizare. Membrii filialei sunt sprijiniți cu diferite produse primite donație din partea ASCHF-R: materiale de incontinență urinară, textile, dulciuri.
30 de ANI - O Mare Familie
30 de ANI - de schimbări pozitive
După ce am voluntariat treizeci de ani, m-am gândit că cel mai bun mod de a celebra momentul important în care ne aflăm, ar fi să memorăm ce reprezentăm și ceea ce facem noi. A fi voluntar a devenit în cei 30 de ani un mod de viată, un mod de a mă simţi bine ajutându-i pe cei care au nevoie de un sprijin.
ASCHFR –Filiala Prahova împlinește pe 12 iulie 30 de ani de existența, 30 de ani de eforturi umane și materiale orientate spre îmbunatatirea calității vieții copiilor și tinerilor cu deficiențe fizice precum și a familiilor care îi au în îngrijire.
În ianuarie 1990 s-a inființat ASCHF-Romania la inițiativa dr. Nicolae Robanescu și entuziasmul unui grup de părinți condus de Monica Stanciu.
Un an mai tarziu, in iulie 1991 a luat naștere prima filială – ASCHFR-Filiala Prahova, din nevoia de a fi mai aproape de nevoile membrilor.
Initial am fost 25 de părinti care aveau grija și își iubeau copiii care avuseseră neșansa de a se naște cu handicap.
25 de părinți care nu și-au abandonat copiii, preferând să le ofere dragostea și îngrijirea în mediul familial.
Acești părinți, acum 30 de ani pus bazele Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic România – Filiala Prahova, nutrind sperantă ca forța grupului, capacitatea de a fi responsabili și implicați, vor conduce la influiențarea politicilor publice, la schimbarea mentalitaților semenilor nostri, la solidaritate și integrarea socială a copiilor și tinerilor cu handicap.
Și-au unit efortutile și experiențele să lucreze nu numai în interesul propriului copil ci și al altora, cu dorința de a schimba condiții, legi, mentalități.
Acest proces continua și astăzi. El a însemnat un efort multiplu: de identificare a nevoilor, de învațare a vieții asociative, de discuții cu fiecare membru, de întâlniri cu reprezentanți ai autoritaților locale , presa și altele organizații.
Am căutat în tot acest timp să fim aproape de copiii și tinerii cu handicap, să luptăm împreuna,
să găsim modalitatea de ai pastra și ai îngriji în mediul familial.
În cei 30 de ani am devenit o mare familie. De la 25 de membri in 1991, numărăm astazi 215 membri din Ploiești și din județul Prahova; din care 83% au handicap grav și 17% au handicap accentuat și mediu.
Pentru toți, asociația se gândește să aducă o clipă de bucurie sau un surâs, celor care trudesc zilnic pentru casa, pentru familie.
Am gândit asociația ca o mare familie, o formă de evadare din realitatea de zi cu zi, o încercare de a scoate membrii noștri din cercul strîmt al preocupărilor cotidiene prin organizarea de cluburi, excursii, tabere.
Asociația nu-și propune să înlocuiască familia. Familia este factorul important pe care vrem să-l ajutam, este segmentul care poate reda încrederea copilului în el insuși, îl poate ajuta alături de noi să se recupereze, să-si dezvolte relații de prietenie ci alți copii/tineri (normali, cu deficiențe).
Toate acestea se pot face printr-o stransă colaborare, membri-asociație-sponsori-autoritatea locală.
Am demonstrat astfel ca asociația este casa unde fiecare membru simte că nu este singur.
El are în jur oameni asemenea lui, care își rup din viața de familie, să dea un sfat,
o informație sau chiar numai să asculte.
Cei 30 de ani de activitate asociativă au contat pentru fiecare dintre noi, ne-au schimbat mentalitațile și ne-au impulsionat să continuam .
Am invațat din reușite și esecuri, dar ne-am dezvoltat, am crescut și am demonstrat
ca prin eforturile și abnegatia unor voluntari se pot face lucruri minunate.
- Am învațat să luptam pentru drepturile și aspirațiile noastre;
- Am dezvoltat structura organizației;
- Am învățat să găsim soluții și să descoperim metode pentru a finanța proiectele de care membrii noștrii aveau nevoie;
- Dar ce este mai important, am învățat că niciodată nu se ajunge singur la liman, ci numai prin eforturi comune.
Realizări
Având în vedere structura beneficiarilor nostrii, am încercat prin proiectele noastre să ajutam, să informam, să schimbăm mentalitați, să inducem o stare de bine și de normalitate.
De 30 ani ASCHFR-Filiala Prahova oferă servicii pentru copii/tineri cu handicap aflați in întreținerea familiilor :
1.servicii de recuperare
- Kinetoterapie
- Logopedie
2.Atelier protejat
- artizanat
- croitorie
- desen
- modelaj
- informatica
3.Consiliere -serviciu licențiat
4.Socializare
- Clubul tinerilor
- Clubul mamelor
- Tabere , Excursii, Vizionări spectacole, Vizite muzee.
Nerealizari
În ceea ce privesc activitațile și proiectele noastre nu pot spune că am avut nerealizări. Poate ca au fost situații în care activitățile nu au ieșit așa cum mi-am dorit din deferite cauze, în mare parte obiective.
Îmi plânge sufletul însa că nu am reușit să duc la bun sfârșit pentru membrii asociației și nu numai, proiectul Centru de Respiro, din lipsa partenerilor și fondurilor (financiare și materiale).
In general cam tot ce ne-am propus am reușit să realizăm prin forțe proprii și cu ajutorul unor oameni de suflet care ne-au fost aproape. Nerealizări și neîmpliniri au fost visavis de legile referitoare la persoanele cu handicap și modul lor de aplicare.
Aș fi dorit ca în acești 30 de ani să simțim mai mult implicarea autoritaților locale,
a politicului.
Iată cateva probleme ale membrilor noștri care puteau fi rezolvate dacă exista această implicare, dacă aplicarea legilor ar fi avut prioritate :
-Lipsa accesibilitatea transportului face ca copii și tinerii cu handicap fizic să nu se poată bucura de o viața normala.
-Deși multi tineri cu handicap fizic sunt bine instruiți și educați, doar 5% sunt angajați.
Planuri de viitor
Ce sa spun ? Mi-aș dori ca Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic România Filiala Prahova să mai funcționeze înca cel putin 30 de ani.
Vom urmări să continuăm proiectele actuale care răspund nevoilor membrilor noștrii.
Să urmărim permanent să fim consultați și ascultați atunci când actele normative se referă la situații pe care noi le trăim.
Să întărim forța noastră de lobby și advocacy, copii si tinerii noștrii au nevoie de o societate care să le acorde protecție,asistentă necesară, să-i sprijine în eforturile de integrare .
Și sper că într-un viitor nu foarte îndepartat să găsim parteneri pentru înfiintarea celor două centre.
Doresc ca asociația să devină puternică și să schimbe în bine situația persoanelor cu handicap.
Aș dori să mulțumesc tuturor voluntarilor ASCHFR-Filiala Prahova, părinți și specialiști
care și-au dedicat și îsi vor dedica experiența, energia și timpul asociației și copiilor și tinerilor cu handicap !
Multumesc angajaților asociației !
Multumesc sponsorilor și colaboratorilor care ne-au fost alături și fără de care nu am putea îndeplini acțiunile pe care membrii nostri le solicit !
Urez tuturor sanătate, încredere și speranța că împreună vom reuși !
Georgeta Lorent
Președinte ASCHFR-Filiala Prahova